Silly Season

You are currently browsing the archive for the Silly Season category.

Vi tar det i kronologisk ordning. Till att börja med har Appelgren förlängt med två år, jag har stort förtroende för Appelgren men hade hellre sett en förlängning med ett år. Vi har ingen aning om var Leksand står inför elitserien och då kan det vara bra att ha så korta kontrakt som möjligt runt om ifall man behöver göra oförberedda nödvändiga förändringar. Man vill då inte sitta med löner som måste betalas ut till sparkade spelare/tränare, som i fallet NECO och ett dussintal spelare. Det är dyrt. Med det sagt finns det ingen annan tränare jag hellre ser i båset nästa säsong.

Därefter kom nyheten att Erik Hanses och Eric Moe lämnar. Att Moe skulle lämna var det säkraste kortet inför silly season. Moe vill till Timrå, om det blir så återstår att se, skulle tro att han hamnar i nått av AS-lagen som kommer härja i mitten/botten av tabellen. Hanses däremot kan välja och vraka bland de allsvenska lagen. Intresse finns från Västerås, Rögle, Almtuna och Södertälje. Södertälje hade varit klart bäst om inte laget blivit helt slaktat i silly season. Lider med SSK som har tappat många viktiga spelare och fler därtill ser ut att lämna. Jag har alltid trott att Hanses till slut hamnar i VIK och det står jag fast vid.

Sjur Robert Nilsen anländer som andre man i båset och det blir stora rubriker i Aftonbladet. Varför? Jo för att pressmeddelandet på leksandsif.se innehåller stavfel. Man blir så förbannat trött på den “tidningen” minst en gång om dagen. Nilsen är inte direkt en jättekändis i hockeysverige men i Norge har han gjort bra ifrån sig. Åter tagit Sparta Sarpsborg tillbaka till att bli ett topplag i norska ligan och även varit assisterande i norska landslaget.

Målvaktsduo klar. Oscar Alsenfelt blir “kvar” och Joel Gistedt ansluter. Grymt kul att Alsenfelt bryter med MODO och skriver på för Leksand, avancemanget till elitserien hade inte varit möjligt utan Alsenfelt med sina 95.1% i räddningsprocent och 1,33 insläppta mål i snitt under kvalserien. Det kommer bli en nyttig konkurrens dem i mellan om förstaspaden vilket jag tror kommer höja båda två och bidra till att vi har ett minst lika kompetent målvaktspar som andra lag, bara det att detta är långt mycket billigare.

Slutligen två förlängningar man var lite osäker på hur Salo skulle agera. Det gäller Knuts och Norén. Knuts har gjort ett jättejobb i det dolda och är en viktig pjäs i boxplay. Norén har stannat upp i sin utveckling och inte presterat vad man hade kunna hoppas på den gångna säsongen. Här är det som Salo säger, upp till Norén att visa att han platsar då det finns många backar.

Slutligen har Leksands första hemmamatch nästa säsong spikats. Kunde det ha blivit bättre? Leksand – Brynäs i Tegera Arena.

 

Leksands lagbygge 2013/2014

Coach: Andreas Appelgren
Ass Coach: Sjur Robert Nilsen

Målvakt: 69 Oscar Alsenfelt
Målvakt: 41 Joel Gistedt

Back: 3 Alen Bibic
Back: 4 Mattias Nilsson
Back: 5 Tom Linder
Back: 6 Patrik Hersley
Back: 26 Patrik Norén
Back: 28 Almen Bibic
Back: 29 Joonas Rönnberg
Back: 51 Kevin Kapstad
Back: Erik De La Rose

Forward: 9 Jacob De La Rose
Forward: 12 Michael Raffl
Forward: 13 Jon Knuts
Forward: 17 Martin Janohls
Forward: 19 Tobias Forsberg
Forward: 21 Simon Mattsson
Forward: 23 Per Edblom
Forward: 24 Fredrik Händemark
Forward: 32 Jens Bergenström
Forward: 44 Jacob Blomqvist
Forward: 49 Gabriel Karlsson
Forward: 61 Johan Ryno

Vi kan vänta oss en 3 forwards och 2 backar till samtidigt som en hel den spelare i truppen ovan riskerar utlåning eller att agera bänkvärmare. Tänker då främst på, Alen och Alem Bibic, Erik De La Rose, Mattias Nilsson, Patrik Norén, Janohls, Mattsson, Händemark.

Måndagar är inte alltid veckans roligaste men denna måndag kom det goda nyheter. Gabriel Karlsson och Jens Bergenström har båda skrivit på för ytterligare två säsonger i LIF. Salo har således börjat leverera på sitt löfte att behålla stommen i laget. Samtidigt meddelar Leksand att man inte kommer förlänga med Pelle Prestberg, något som är tråkigt men nödvändigt. Vill rikta ett stort tack till Pelle för hans tid i Leksand. Det var inte långt ifrån att han tog Leksand till elitserien 09/10. Där kom han tvåa i poängligan i grundserien och vann samma liga för kvalserien.

I andra nyheter som framkommit idag meddelar Dalanytt att Mora IK är nära konkurs. Klubben skall ha ansökt hos sina fordringsägare om en nedskrivning av sina skulder med 90% samt att kommunen skall köpa tillbaka arenan av Mora IK för 10 miljoner. Samma arena som kommunen sålde till Mora IK för 9 år sedan för 1 krona samtidigt som man lånade ut 18M SEK till Mora IK för att rusta upp den.

Snabb matematik om det ovan skulle gå igenom

Kommunen säljer arenan för 1 krona (2004)

Kommunen beviljar lån om 18M SEK (2004)

Kommunen köper tillbaka arenan för 10M SEK (2013)

Kommunen skriver av 90% av lånet på 18M (2013)

Det innebär att Mora IK fått ungefär 26M SEK av Mora kommun.

Jag lägger ingen större värdering i detta. Vad kommunen i Mora gör angår främst kommuninvånarna där men jag skulle bli högst förvånad att man får höra någon gliring om Leksands ekonomiska problem från Morahåll i framtiden.

Igår tog säsongen officiellt slut för Leksand efter bortaförlust i en betydelselös match mot SSK.

Hur ser då kontraktsläget ut i skrivande stund? Dessa spelare har kontrakt inför nästa säsong.

Målvakter 

Backar

Alen Bibic

Alem Bibic

Patrik Hersley

Kevin Kapstad

Joonas Rönnberg

Erik de la Rose

Mattias Nilsson

Forwards/centrar 

Jacob Blomqvist

Jacob de la Rose

Pär Edblom

Tobias Forsberg

Fredrik Händemark

Simon Mattson

Michael Raffl

Martin Janolhs

Som ni ser är det en hel del spelare från 12/13 som saknar kontrakt. Vad finns det att säga om dem och ett fortsatt spel i Leksand i elitserien?

Filip Forsberg: Bytt av Washington till Nashville. Bara Nashville vet hur det blir med Filip. Det är inte omöjligt att de vill att han skall utvecklas ett år till i elitserien och då blir det givetvis i Leksand. Men vem vet, de kanske hellre vill ha honom nära till hands i AHL.

Pelle Prestberg: Mycket skadedrabbad säsong och kom inte upp i den nivå man hade hoppats på. Fick aldrig chansen i första kedjan men visade sig nyttig i PP. Blir förvånad om han skriver nytt med Leksand. Verkar ligga närmare till hands att han avslutar karriären.

Jon Knuts: Gjort ett hästjobb som inte syns, det talas lite om honom även om han tillför mycket. Troligtvis ingår han i Salos lagbygge i ES.

Mark Hurtubise: Gjort väldigt många poäng men ser inte att han kommer ingå i en första eller andra line i ES. Frågan är då om det finns utrymme för honom. Tror inte det.

Jens Bergenström: Hjärtat av laget. Steppade fram när det behövdes som mest i kvalserien. Jens Bergenström är Leksands IF.

Gabriel Karlsson: Hade fruktansvärt hög lön i jämförelse till sin prestation den gångna säsongen. Något som kommer spela in. Överlägsen tekare samtidigt som han gör annat bra också. Dock är det sistnämnda något många spelare också gör. Svårt att veta var framtiden bär för Karlsson, det vet bara Salo.

Johan Ryno: Ryno ger och tar. Oftast bra men ibland en primadonna som glider runt i en egen värld. Väldigt nyttig överlag, både i PP, BP och i 5 mot 5. En förlänging med Ryno är mycket troligt.

Johan Svedberg: Lyfte sig rejält mot slutet av säsongen, en klippa i försvaret. Efter det att Rönnberg blev klar skulle det förvåna mig om man inte vill behålla Svedberg också.

Mattias Timander: General i försvaret. Gör ett gediget jobb samtidigt som har drar på sig en del onödiga utvisningar när det går för snabbt runt omkring. Kanske blir ett år till med Leksand men skulle tro att det slutar med att skridskorna hamnar på hyllan.

Eric Moe: Underpresterat, fruktansvärt dyr (dock inte hans fel), utlånad. Kommer ej tillfrågas om nytt kontrakt.

Patrik Norén: Ung och lovande. Men har varit ung och lovande några år nu, fortfarande ung givetvis och även om han har höjt sig framåt slutet tror jag inte Norén platsar i ett ES-lag. Möjligen att man skriver kontrakt och lånar ut.

Erik Hanses: Den ömma punkten som delar Leksandssupportrar i två läger. Hanses vara eller icke vara i framtiden. Jag tillhör den grupp som anser att man inte bör förlänga med Hanses. Fortfarande ung och utvecklingsbar men den utvecklingen måste ske någon annanstans. Hanses håller inte att bära en andraspade i ES, så enkelt är det.

Vad ligger närmast framöver?

Det ryktas att Ryno och Alsenfelt är nära att skriva på och att Hanses är på väg bort. Ännu inget sagt om veteranerna Prestberg och Timander. Att Tommy Salo är på jakt efter Niklas Persson är ingen hemlighet men jag tror dessvärre att Niklas kommer göra det som blir lättast för familjen och det blir att spela i Linköping där familjen för tillfället bor. Rönnberg har precis skrivit på för ett år till och då ligger det nog nära till hands att skäggtvillingen Svedberg också spelar ett år till. Appelgrens förlängning kommer vi inte heller behöva vänta särskilt länge på. Det vi med spänning väntar på är de bomber Salo ska droppa, för det behövs signas en till målvakt, om detta blir en andra eller förstamålvakt beror på Salos planer med Alsenfelt. 2-3 heta namn i form av utespelare behövs också. Vore fint med en Chris Lee-typ på backplats, och 2 riktigt vassa forwards, kanske dags för Bellemare att återvända hem?

Den som lever får se. Nu när säsongen är över är det bara lagbygget och organisationsbygget vi har att bevaka. Båda blir spännande att följa. Årsmöten väntar kring midsommar och silly season löper på.

Tack till Foppa och LIF i kommentarerna som påpekade felaktigheter i inlägget som nu är reviderade.